7 Mayıs 2014 Çarşamba

ÇIKOLATA NASIL YAPILIR HİÇ MERAK ETTİNİZ MI ?

Çikolatanın nasıl yapıldığını daha önce hiç düşündünüz mü ? Sizinle çikolatanın yapımını paylaşmak istedim.. :)

Çikolata ; Kakao tanelerinin edilmesiyle elde edilen bir hamurdan yapılır. Taneler ayıklandıktan sonra aşırı derece de ısıtılmış fırınlarda havayola kavrulur.
Bu işlem çikolataya aromasını veren seansları ortaya çıkarır.
Taneler, kırma makinelerinde  kabukları soyunduktan sonra çeşitli tipte değirmenlerde uygun sıcaklıkta öğütülerek hamur haline dönüştürülür.

Isıtılarak sıvı halinde tutulan hamura, ince öğütülmüş şeker tozu ve bu arada kakao yağı ile kesitin katılır. Hamur kazanından çıkan karışım çekil silindirler arasından inceltilir. Sütlü çikolata  yapımında süt tozu şekerle birlikte karıştırılır. Ondan sonra , özel teknelerde yeni ve güçlü karıştırma işlemi uygulanacak çikolatayı oluşturan zerreciklerin birbirlerine sıkıca yapışmaları sağlanır.

Elde edilen hamur belirli sıcaklıkta ( 29-31 *C ) tutularak kakao yağının çok iyi kristalleşmesi sağlanır , bu işlem çikolatayı düzgün kalıplama düzgün kırılma ve parlaklık kazandırır.

Sonra kalıplara doldurulan çikolata hamuru , düzgün biçim alabilsin ve içindeki hava parçacıklarını dışarı atabilsin diye , titreşimi tezgahlardan geçirilir. Sonra kalıplar soğutma tünelinden geçirilerek çikolataların kendiliğinden kalıplardan çıkması sağlanır  ve çikolata yemek için hazırdır afiyet olsun
:)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder